Γιατί η εξάρτηση θεωρείται ασθένεια και πως επιδρά η ηρωίνη στον εγκέφαλο.
Η σύγχρονη επιστήμη το δηλώνει ξεκάθαρα. Η εξάρτηση είναι ασθένεια. "Απλά αναλογιστείτε το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάποιος κάνει χρήση" λέει ο γιατρός Mike Minas Kalfas, αναγνωρισμένος ειδικός πάνω στις εξαρτήσεις στο βόρειο Κεντάκι.
Όταν η ηρωίνη εισέρχεται στον εγκέφαλο επιδρά σαν κλειδί το οποίο ξεκλειδώνει μια έντονη εφορία. Διεγείρει υποδοχείς οι οποίοι ενεργοποιούν το πρωτόγονο λιμβικό σύστημα του εγκεφάλου το οποίο βρίσκεται ένα στάδιο πιο κάτω από την συνειδητή λειτουργεία. Εκεί ακριβώς συναντάμε τα συναισθήματα και τα ένστικτα του ανθρώπου.
Με αυτή την διέγερση τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξάνονται, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ευχαρίστηση. Όταν όμως το επίπεδο της ντοπαμίνης πέσει συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Όσο πιο πολύ συνηθίζει ο εγκέφαλος να έχει ανεβασμένα επίπεδα ντοπαμίνης λόγω του ναρκωτικού, τόσο πιο άσχημα αντιδρά όταν μειώνονται τα επίπεδα της. Ο εξαρτημένος αναζητά και άλλο. Η πτώση είναι χειρότερη. Ο φαύλος κύκλος έχει δημιουργηθεί.
Όταν κάποιος έχει στερητικά, τότε ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Χρειάζεται το ναρκωτικό για να λειτουργήσει αλλά και όταν είναι υπό την επήρεια του δεν είναι λειτουργικός.
Το να σταματήσει κάποιος την χρήση είναι μια σταδιακή επαναφορά της χημείας του εγκεφάλου σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όταν σταματάει το ναρκωτικό, ο χρήστης γίνεται ευαίσθητος και οι μηχανισμοί άμυνας ενεργοποιούνται. Το σώμα αντιδρά με σωρεία συμπτωμάτων που μοιάζουν με βαριά γρίπη: διάρροια, κράμπες, καταρροή, πυρετό και βήχα. " Ακόμα και μετά από αυτά υπάρχει μια μακρά περίοδος μετα-οξέως στερητικού συνδρόμου" λέει ο Kalfas.
Ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποιους μήνες ακόμα και ένα χρόνο για να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα. " Για αρκετούς ασθενείς χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτή την περίοδο ειδάλλως η πιθανότητα μιας υποτροπής είναι αυξημένη" λέει ο Kalfas.
Και για πιο λόγο κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στην εξάρτηση από άλλους; Υπάρχει μια επιστημονική απάντηση και για αυτό.
Περίπου το 20 % του γενικού πληθυσμού έχει τον οπιοειδή υποδοχέα (MU) μεταλλαγμένο, ο οποίος είναι ασυνήθιστα ευαίσθητος στην παραπάνω διαδικασία. Ο Kalfas είπε. " Ακόμα και μετά από μόνο μια η δύο χρήσεις ηρωίνης το σύστημα του ανθρώπου συνδέεται τόσο άμεσα που η επιθυμία του να συνεχίσει γίνεται ψυχαναγκασμός. Οι άνθρωποι με αυτή την μετάλλαξη, πρακτικά γίνονται εξαρτημένοι από την πρώτη μέρα.
Θεματολογία