Επιπτώσεις & Όρια κατανάλωσης Αλκοόλ
Ο Ανθρώπινος Κήπος κατανοώντας το μέγεθος των συνεπειών των εξαρτήσεων και το πόσο καταβάλουν το σώμα την ψυχή και το πνεύμα των εξαρτημένων ατόμων αλλά και των συνεξαρτημένων οικείων τους, συνεχίζει την ενημέρωση σε σχέση αυτή τη φορά με το αλκοόλ.
Μετά την αναφορά στις “Συνέπειες και επιδράσεις από τη χρήση κάνναβης και κοκαΐνης” σήμερα παραθέτουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που σχετίζονται με τη χρήση του αλκοόλ.
-
Η αύξηση της εβδομαδιαίας κατανάλωσης οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, μεταξύ άλλων και ηπατικών νόσων, νόσων του παγκρέατος και διαταραχών του νευρικού συστήματος. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνων του αναπνευστικού και του πεπτικού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. Ο κίνδυνος εκδήλωσης των παραπάνω προβλημάτων υγείας αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση οινοπνευματωδών, ενώ όσοι δεν πίνουν καθόλου διατρέχουν ελάχιστον κίνδυνο να τα εκδηλώσουν.
-
Η κατανάλωση οινοπνευματωδών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών ισχαιμικών επεισοδίων όταν δεν ξεπερνά τα 14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και τα 9 για τις γυναίκες.
-
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όταν η εβδομαδιαία κατανάλωση ξεπερνά τα 14 ποτά για τους άνδρες και τα 9 για τις γυναίκες. Επομένως, η μέση εβδομαδιαία κατανάλωση 14 ποτών για τους άνδρες και 9 για τις γυναίκες θεωρητικά δεν αυξάνει μακροπρόθεσμα τα προβλήματα υγείας.
-
Η ημερήσια κατανάλωση ποτών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της σχετικά ακίνδυνης κατανάλωσης οινοπνευματωδών
-
Η μεγάλη ημερήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα και τον κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών. ?τομο που οδηγεί με υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
-
Η μεγάλη ημερήσια κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κοινωνικών προβλημάτων, π.χ. Συζυγικών ή οικογενειακών, καθώς και επαγγελματικών, νομικών και οικονομικών προβλημάτων.
-
Η σχετικά ακίνδυνη <<μέση>> εβδομαδιαία κατανάλωση 14 ποτών μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη εάν τα περισσότερα από τα ποτά αυτά καταναλώνονται στην ίδια ημέρα!
-
Για την πρόληψη των κοινωνικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποδείχτηκε αποτελεσματικό ένα ημερήσιο όριο 4 ποτών για τους άνδρες και 3 για τις γυναίκες.
-
Η ωριαία κατανάλωση οινοπνευματωδών δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 ποτό ανά ώρα. Το όριο αυτό σχετίζεται με την ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει περίπου 8-10 γρμ. Καθαρού αλκοόλ την ώρα. Ένα τυπικό ποτό περιέχει περίπου 14 γρμ. Καθαρού αλκοόλ.
-
Η προστατευτική δράση του αλκοόλ από τις καρδιοπάθειες όταν καταναλώνεται με μέτρο αποδίδεται στο ίδιο το αλκοόλ και όχι σε κάποια υποτιθέμενη ειδική δράση του κρασιού. Ωστόσο, η προστατευτική αυτή δράση έχει αποδειχθεί μόνο στην ηλικιακή ομάδα η οποία διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιοπαθειών (40-50 ετών) και μόνο με κατανάλωση 1 ποτού κάθε δεύτερη ημέρα. Πολύ περισσότερο προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η τακτική σωματική άσκηση και η κατανάλωση λιγότερων λιπαρών και περισσότερων φρούτων και λαχανικών.
-
Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να αντέξει μια μέρα χωρίς να πιεί, κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της κατανάλωσης οινοπνευματωδών Η ομαλή κατανομή των ποτών στη διάρκεια της εβδομάδας μειώνει το κίνδυνο. Θα ήταν σκόπιμο οι ασθενείς που δεν μπορούν να διακόψουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών έστω για μια δυο μέρες την εβδομάδα να αναζητήσουν βοήθεια.
-
Πολλοί άνθρωποι πίνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής ή δυσάρεστες εμπειρίες. Όσοι πίνουν εντός των ορίων που αναφέρθηκαν παραπάνω, χαίρουν άκρας ψυχικής υγείας και δεν έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής προβλήματα που οφείλονται στο αλκοόλ, δεν διατρέχουν κίνδυνο όταν πίνουν για να αντιμετωπίσουν παροδικά συναισθηματικά ή άλλα προβλήματα.
Πιστεύουμε ότι η γνώση είναι απαραίτητη ώστε σε περιπτώσεις αλκοολισμού να μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις ειδικά από τους οικείους των εξαρτημένων οι οποίοι πελαγοδρομούν μέσα στην άγνοια και μόνοι, χωρίς να καταφέρνουν τελικά να κινητοποιούν τους ανθρώπους τους προς την κατεύθυνση της θεραπείας.
Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες ή και βοήθεια, επικοινωνώντας με το κέντρο μας.