ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Ηπατίτιδα C αφορά

Ο Ανθρώπινος Κήπος σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» διοργανώνουν μία διάλεξη  με θέμα: «Ηπατίτιδα C αφορά». Εισηγητής θα είναι ο Γιώργος Καλαμίτσης, πρόεδρος του «Προμηθέα».
 
Η ιογενής ηπατίτιδα αποτελεί μια ευρέως «παραμελημένη» επιδημία στην Ευρώπη, παρόλο που  εκτιμάται ότι περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια ηπατίτιδα B (HVB) και/ή ηπατίτιδα C (HVC). Ο αριθμός αυτός πρέπει να εξεταστεί έναντι ενός πολύ χαμηλού ποσοστού ανίχνευσης των πασχόντων. Ακόμα και σε χώρες όπου ακολουθείται στρατηγική σε εθνικό επίπεδο, το ποσοστό που ανιχνεύεται είναι μικρότερο του 40%. Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, το ποσοστό ανίχνευσης είναι 14-18%. Στις περισσότερες άλλες χώρες, το ποσοστό κυμαίνεται από 0,3% (Ελλάδα) ως 3% (Πολωνία). Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αγνοούν ότι πάσχουν από ηπατίτιδα.
 
Για την Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 200,000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C, το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από την νόσο ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει θεραπεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη από τον HCV δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.
 
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαρτίου (18.00 εως 20.00) στην κεντρική αίθουσα του Ανθρώπινου Κήπου.  Σας παρακαλούμε να βρίσκεστε στο χώρο τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν την έναρξη. 
 
Η διάλεξη έχει ελεύθερη είσοδο, αλλά είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής! Για να εξασφαλίσετε μια απο τις περιορισμένες θέσεις, παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής.
 
Για τους τρόπους πρόσβασης στο κέντρο μας μπορείτε να ακολουθήστε τις οδηγίες του χάρτη στη ιστοσελίδα του Ανθρώπινου Κήπου.